2014. május 24., szombat

Kívülállók, vagy szereplők lennénk?A címben felvetett kérdésre, elég nehéz választ adni. Nekem bizonyosan, viszont megeshet, hogy más olvasónak könnyebb lehet. Kérdésem arra vonatkozik, amikor olvasunk egy könyvet, akkor melyik nézőpontot – gondolok itt, a homodiegetikus- és a heterodiegetikus nézőpontra- részesítjük előnyben? Olvasóként teljesen más hatást ér el nálunk a megírt mű. Mindkét nézőpontra hoznék egy könyv példát. Homodiegetikus nézőpontban, azaz E/1. személyben írt könyvként Jeaniene Frost Cat és Bones vámpírvadászok sorozatának Félúton a sírhoz című regényét mondanám, míg heterodiegetikus nézőpontból, azaz, amikor egy külső narrátor által, E/3. személyben olvassuk a történetet J. R. Ward Fekete Tőr Testvériség sorozatának Éjsötét szerető regényét hoznám példának.

És a nézőpontoknál tisztázódik a cím is. Amikor megismerkedtem a Félúton a sírhoz könyvvel, meglepett, hogy mennyire bele tudom magam élni a karakterbe, és mennyire „részt veszek” én is a cselekményben. Olyan volt, mintha én lennék a szereplő. Az írónő már az első oldalon megfogott a történettel, hiszen egy olyan kezdő poénnal nyitott, ami magával ragadja bármelyik olvasót (leteszteltem Mr. D barátomon). Catnek, a főszereplőnek a szemszögéből olvashatunk mindent. Vele éljük át a cselekményeket, az ő érzéseire fogunk reagálni és a gondolataira reflektálni. Ez a homodiegetikus nézőpontnak az előnye és hátránya is. Mert így csak egy szereplő szemszögéből ismerünk mindent, és a többiekéből semmit nem fogunk meg tudni, legfeljebb akkor, ha ők maguk mesélik el. Ezzel szemben a heterodiegetikus nézőpontnál a legtöbb esetben mindent megtudunk.
Általában egy mindentudó narrátor közvetít minket végig az eseményeken, ahogy J. R. Wardnál is megfigyelhető. Nála ugyanúgy megjelenik ez a mindentudó narrátor, akinek köszönhetően, mi, olvasók ott lehetünk mindenhol, és tudhatunk mi is mindent. Az elbeszélt monológ technikáját alkalmazza. Hol a narrátor közli a szereplő gondolatait, hol magától a szereplőtől idéz. Váltakoznak a nézőpontok, szereplőről-szereplőre ugrál, így tartja mindig képben az olvasót. Itt is ugyanúgy tudjuk, hogy mit érezhetnek a szereplők, és már nem egyetlen személyről van szó. Tehát, levonhatjuk, hogy az auktoriális elbeszélésnél olvasóként gyakran több mindent tudhatunk meg a cselekményből, mint az én-elbeszélésnél.
Ez előbbiekben felvázoltam azokat a dolgokat, amelyeket a legjobban észrevehetünk a két különböző nézőpontnál. Nehéz a kettő között dönteni, hiszen gyakran, a durvább vagy éppen személyesebb, intimebb eseményeknél szívesen maradnánk külső szemlélők, teljes kívülállók, míg máshol szívesebben vetjük bele magunk a történésekbe, és lennénk mi magunk a főszereplők. Sajnos, a mai napig nem tudok dönteni, hogy melyiket szeretem jobban olvasni, de hát nem is muszáj! Vagy ha igen, akkor mindenki döntse el magának. Én jól elvagyok mindkettővel.
Ria

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése