2014. június 7., szombat

Mekkora hatása lehet egy könyvnek?



Múltkori cikkemben igencsak kihangsúlyoztam, hogy a D.A.C., mint tini-regény egyáltalán nem elfogadott számomra, és ha lehet, egy kamasz se olvassa el, hiszen olyan értékrendet mutat fel, ami nem követendő. Ebben a cikkemben, hasonló témát boncolgatnék, méghozzá, hogy mekkora hatása is lehet egy könyvnek. Mielőtt belekezdenék, kijelenteném, hogy ez csak az én véleményem, mások gondolhatják teljesen másképpen is.
Ha valaki olvas egy könyvet, és az tetszik is neki, akkor biztos nem maradhat el hatás nélkül. Valamit biztos ki fog váltani az olvasóban. Lehet éppen negatív, vagy lehet éppen pozitív is ez a hatás. Rengeteg olyan könyv, vagy éppen képregény van, amely különböző dolgokat váltott ki az emberekből.
A képregényeket azért is hoznám ide, hiszen mindenki tudja mi mindenre lesz képes egy fiatal, még-még gyerek, aki olvassa a fantasy műveket. Nézzük csak azokat a gyerekeket, akik Supermanhez hasonlóan azt hitték tudnak repülni, és leugráltak magas helyekről. Voltak, akik emiatt csak kisebb balesetet szenvedtek, míg volt olyan eset is, hogy belehalt a gyermek a sérülésbe. Eléggé láthatjuk a negatív hatást.
De ez nem csak a képregényeknél fordul elő, csak ez a legszemléletesebb példa rá. A könyvek is ugyanúgy okozhatnak ilyen eseményeket. Amikor nem megfelelő korosztály kezébe kerül egy könyv, és az abban olvasottakat kipróbálják, annak sose lesz jó vége. Ha egy történetben semmi gond azzal, hogy mindenki fűvel-fával lefekszik, vagy éppen drogozik, akkor annak a személynek, aki olvassa, miért lenne elítélendő ugyanez? Ő miért ne vethetné bele magát ugyanezekbe? Ha másnak szabad neki is. És ilyenkor jönnek azok a dolgok, amelyek tönkre teszik az életeket.
Viszont ki kell emelnem, hogy nem csak negatív hatása lehet egy műnek. Ha valami követendő példával áll elénk, tanulhatunk jó dolgokat is belőle. Egyfajta példázatként is állhat előttünk. Rengeteg példát lehetne hozni ezekre, hiszen vannak olyan könyvek, amelyek csak e miatt íródtak. Különböző tanításokat foglaltak magukba, mint, hogy ne ítélkezzünk, segítsünk másoknak, próbáljuk elérni a céljainkat, stb.! Ezeket mind fontos az embereknek elmondani, nap, mint nap tudomására hozni, hiszen csak így érhetjük el céljainkat.
Sok új dolgot tanulhatunk a könyvekből, amelyeket hasznosítani is tudunk majd, csak oda kell figyelni. Meg kell ragadni a fontos dolgokat, és a rosszakat kiszűrni. Ezzel ugyan megválogathatjuk, hogy mik legyenek ránk hatással, viszont azt nem, hogy másokra mi. Az már a sorson fog múlni…(és talán a kiadókon, ha mindent normálisan feltüntetnének a könyveken!)
Ria

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése