2014. július 1., kedd

III. HÍR- kisebb összefoglaló saját nézőpontból


Lehet mások számára a harmadik volt, viszont számomra az első. A Hajdúböszörményi Írótáborban töltött „hetem” egészen felemelő volt. 2014. június 24-től egészen június 28-ig tartott. Izgalmasnak ígérkezett, sokat vártam tőle. De soha nem hittem volna, hogy az elvárásaimat felülmúlja. Nem csak rengeteg tapasztalatot lehetett gyűjteni, hanem igazán érdekes ismeretségeket lehetett szerezni. A tábor lakói igazán sokszínűek voltak. Kicsik- nagyok egyaránt keveredtek. Kicsikként értsük a 14 év körülieket, egészen nagyoknak pedig a 50-60 éveseket. Igazán érdekes volt figyelni, ahogy mindenki mindenkivel beszélget, hiszen van közös téma. Rengeteg értelmes társalgást lefolytattam abban a pár napban, mind különböző emberrel. Érdekes volt hallani, hogy ki mit gondol erről vagy arról a dologról. De ugyebár nem csak ennyiből állt a tábor. Rengeteg program várta az ott lakókat.

Minden reggel az írószemináriummal kezdtük a napot. Ki-ki saját műfajában tanulhatott nagy emberektől. Aki kicsit a líraiabb dolgokkal, mint a költészet szeretett volna foglalkozni, az megtalálta a helyét Áfra János szemináriumán, illetve még Szálinger Balázs és Farkas Wellmann Endre szemináriumán. Viszont a prózaírók sem maradtak elanyátlanodva, hiszen Ferdinandy György és felesége Maria Teresa Reyes nekik kedvezett. És ezek csak a reggeli okítások voltak. Egy kevés szünet után a társas szemináriumokat látogathatták meg a táborozók. Ki lehetett próbálni magunk a színészkedésben, a photoshop és instaversek világában, vagy éppenséggel az irodalomterápiában. Rengeteg érdekes dolgot lehetett magunknak tanulni, már csak a döntéssel volt gond, hogy vajon hova is menjünk. Nehéz volt a döntés, de mindenkinek sikerült végül, így kis csoportokba alakulva jártuk a szemináriumokat.
Reggeli, ebéd, vacsora. Mind arra volt jó, hogy valamennyire leeresszünk. Ilyenkor pihentünk kicsit előtte, utána. Volt, aki az ebéd utáni nagyszünetben lefeküdt aludni is. És miért is ne tette volna? Főleg, ha minden programon ott volt. Hosszú éjszakázások jellemezték az ott lévők életét. Hajnali egykor még nem ürültek ki a folyosók, ide-oda rohangáltak az emberek. A programokat át kellett beszélni, főleg, ha egy izgalmas koncertről jöttünk éppen, vagy egy színész előadásáról, bármelyikről. Rengeteg program közül tudtunk választani, amelyeket kár volt kihagyni.
Ha kedvenc program közül kellene választani, akkor számomra a TOP3 lista első helyét egészen biztosan Ferdinandy György és Csender Levente beszélgetése (Emigránsok címmel) nyerte volna el. Azután Papp- Für János: árnyékapa megzenésített, és felolvasott versei következnének. Hihetetlen előadás volt az is. És persze dobogósként még a JAK bemutatkozását nevezném meg. Érdekes volt megismerni kicsit jobban a működését, és néhány nagyobb tagjait is, mint Hevesi Juditot, Áfra Jánost és Szabó Imola Juliannát. Felolvasással összekötve igazán érdekes betekintést kaptunk abba a világba.
És, hogy ne csak a kedvenc előadásaimról ejtsek szót, megemlíteném még a Hangol(l)ót is. Napjaink fénypontjává vált, hiszen különböző verseket hallhattunk a legjobb előadásban. Érdekes volt, ahogy a versmondók mekkora intenzitással voltak képesek visszaadni az érzést, amit a költő leírt. Egészen élvezetessé tették a legegyszerűbb verseket is. Szórakoztatásként persze nem csak ennyi program volt, hiszen részt vehettünk slam poetry esten, a János vitéz modern feldolgozásán, a Popcorn Johnon, Bezerédi Zoltán két különböző előadásán is, és még sorolhatnám, de az hosszú lenne.
Lényegként persze hozzátenném, hogy igazán remek műsorok álltak rendelkezésünkre, amelyeken szórakozhattunk és tanulhattunk is egyszerre. Érdemes volt rajtuk részt venni, és figyelni.
Összefoglalóként pedig csak annyit tennék hozzá, ami mindent elmond: IV. HÍR, ott leszek!

Ria

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése